Αναγκαίες ρυθμίσεις επί του φορολογικού νομοσχεδίου

Αναγκαίες ρυθμίσεις επί του φορολογικού νομοσχεδίου

Αρ. Πρωτ. 1492/10.11.2011

Προς Υπουργό:

- Οικονομικών

Τεράστια είναι τα εμπόδια, που υπάρχουν στη χώρα μας και αποτελούν τροχοπέδη στην προσέλκυση επενδύσεων. Οι επενδυτές δυσκολεύονται να προχωρήσουν σε επενδύσεις στη χώρα μας, εξαιτίας των αντικινήτρων που επιβάλλει το φορολογικό καθεστώς. Πολλά είναι, λοιπόν, τα προσκόμματα που συναντούν οι ίδιοι, με αρνητικά αποτελέσματα για τη χώρα μας. Τα τιμολόγια που αφορούν πραγματική συναλλαγή θα πρέπει να μη θεωρούνται εικονικά, αναφορικά με το πρόσωπο του εκδότη. Για την πραγματοποίηση μιας επένδυσης, συστήνεται μια εταιρεία. Πριν τη σύσταση της εταιρείας, έχουν γίνει από κάποια άτομα παρένθετα ή μη, αναγνωριστικές διαβουλεύσεις. Ακόμα, ενδεχομένως λόγω επειγουσών συγκυριών, να έχουν συναφθεί κάποιες συμφωνίες ή και προσύμφωνα σε ατομικό επίπεδο (παρένθετο πρόσωπο). Συστήνεται, λοιπόν, η εταιρεία που συμμετέχουν και τα παρένθετα πρόσωπα. Στο πρώτο τιμολόγιο που θα εκδώσει ή θα παραλάβει η εταιρεία, ο υπάλληλος της εφορείας στον έλεγχο που θα ακολουθήσει, ενδεχομένως χαρακτηρίσει το τιμολόγιο εικονικό ως προς το πρόσωπο του εκδότη, παρόλο που έχει πληρωθεί ο Φ.Π.Α. και ο ανάλογος φόρος.

Ακόμη, σε περίπτωση προσφυγής φορολογουμένου στα φορολογικά δικαστήρια προκειμένου να διευθετήσει οικονομικές διαφορές του με την εφορεία, δεν επιτρέπεται να εγγυάται κάποιος την απαίτηση της εφορείας με ακίνητο ίσης αξίας με την οφειλή του και να του δίνεται φορολογική ενημερότητα. Αυτό πρέπει να επιτραπεί για να μπορεί ο επιχειρηματίας να δραστηριοποιείται στο προσκήνιο και να προσφέρει συγχρόνως στην εθνική οικονομία.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Προτίθεται η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου να εξετάσει την άρση των αντικινήτρων και των εμποδίων στο φορολογικό τοπίο, που δυσχεραίνουν την προσέλκυση επενδύσεων;

Απάντηση Υπουργείου